کمپانی با ارزش تر از جواهر

وقتی نام Nintendo به میان میآید دیگر همه میدانند که با چیزی روبرو هستند. کمپانی خلاقی که همیشه پایش را فراتر گذاشته و بدوت هیچ ترسی از شکست و یا متفاوت بودن، یک تجربه فوقالعاده را با استفاده از کنسولهایش به ارمغان میآورد. امروز که در حال مطالعه این مقاله هستید، هر روز به عرضه کنسول های نسل نهم Microsoft و Sony نزدیک تر میشویم، اما چه چیزی باعث شده تا نام نینتندو هنوز هم بدرخشد آنهم در حالی که مسیر حرکتشان بصورت کامل با Microsoft و Sony مغایرت دارد. بیایید نگاهی به گذشته این کمپانی خوش نام داشته باشیم.
۱۳۱ سال پیش
در دورانی که هنوز حرفی از بازی های ویدیوئی به میان نبود و حتی تصور بشر به این سو راه نیافته بود، در زمانی که اگر کسی درباره این موارد حتی سخنی میگفت اورا دیوانه خطاب میکردند، کمپانی Nintendo فعالیت خودش را آغاز کرد. فعالیت این کمپانی با تولید کارتهای بازی شروع شد و آنقدر جاذبه این کارتها بالا بود که حتی خود نینتندو هم فکر نمیکرد به مرحلهای برسد که شروع به تولید انبوه این کارتها کند تا پاسخگوی تقاضای بازار ایجاد شده باشد.
نینتندو قرار نبود تا ابد کارت بازی تولید کند و گویی انگار از اول هم ریشه های این کمپانی را با ایدههای عجیبتر و بلند پروازانهتری آبیاری کرده بودند. حالا به بهانه نزدکی شدن نسل بعدی کنسول ها نیم نگاهی به گستره فعالیت های این کمپانی عظیم ژاپنی خواهیم انداخت.
دور تر از انتظار ها و زودتر از موعود
حدودا پنجاه سال پیش زمانی که هنوز پدرانمان در حال الک دولک بازی کردن و یا لایه کردن توپ های پلاستیکی خود بودند، ژاپنی ها سخت در تلاش بودند تا دنیای سرگرمی را متحول کنند. هنوز زود بود اما در سال ۱۹۷۷ و فقط در کشور ژاپن Nintendo بازار سرگرمی را رو به تحول سوق داد. ژاپنی های خلاق اولین کنسول خانگی را تحت عنوان Color TV-Game عرضه کردند. هرچند که این کنسول هیچ کارتریج و یا دیسکی نمیخورد و تنها قابلیت اجرای بازیهای پیش فرض خود بود، اما عرضه آن باعث شد تا نینتندو در جهان بدرخشد و نام سازنده کهن دنیای ویدیئو گیم را از آن خود کند.
پدر بزرگ تمام کنسول های دستی

در سال ۱۹۸۰ میلادی هنوز دنیای گیم به آن جایگاهی نرسیده بود که امروزه ما شاهد آن هستیم و ویدیئو گیم طیف وسیعی از سرگرمی مردم را شامل نمیشد اما این باعث نشد تا نینتندو دست از بلند پروازی بردارد. Game & Watch اولین کنسول دستی بود که نینتندو آن را وارد بازار نمود و در طی عمر یازده ساله خود به این موفقیت دست یافت تا بیش از ۴۳ میلیون واحد از این کنسول دستی که در ۶۰ نوع مختلف و تنها با دو بازی عرضه شده بود را به فروش برساند.
تحولی بزرگ با کنسولی امروزی
در سال ۱۹۸۳ اما نینتندو کنسول خانگی را عرضه کرد تا دنیا را متحیر سازد. این کنسول به حدی خوب بود که دو سال بعد یعنی در سال ۱۹۸۵ توانست وارد بازار آمریکا شود. کنسول نام آشنای NES که در ژاپن آن را Famicom مینامیدند. میتوان به جرات گفت که این کنسول انقلابی در صنعت بازی های ویدئویی به پا کرد و استانداردهای جدیدی نیز تعریف نمود که تا امروزه هنوز شاهد خیلی از آنها هستیم. این کنسول منحصر به فرد سکوی پرتاپ نینتندو بود تا همگان او را به عنوان غول صنعت بازی های ویدئویی بشناسند.
پسر کوچولوی صنعت گیم

حتی اگر شما کمتر از هجده سال هم سن داشته باشید، قطعا و یقینن در محافل گیم نام کنسول دستی Game Boy را شنیده اید. در سال ۱۹۸۹ میلادی نینتندو بعد از موفقیتهای کنسول خانگی خود NES بر آن شدتا سرگرمی ویدئویی را به خارج از منازل ببرد. ژاپنی ها در این امر به حدی وسواس به خرج دادند که عرضه این کنسول منجر به پایه ریزی اساس ساز و کار و استاندارد های کنسول های دستی گردید. این کنسول محبوب به حدی در میان مردم مورد توجه بود تا بتواند به فروش ۱۲۰ میلیون نسخه ای دست پیدا کند.
دوران طلایی ۱۶ بیتی
عناوین نام آشنای Mario World – Final Fantasy VI – Donkey kong Country تنها چند عنوانی بودند که که در سال ۱۹۹۰ بر روی کنسول عجیب و پیچیده نینتندو یعنی SNES منتشر شدند. هرچند که این کنسول به موفقیتهای از جنس famicom دست پیدا نکرد اما وجود کنترل های خاصش و عرضه عناوینی فوقالعاده باعث شد تا این کنسول نیز خاطرات زیادی را برای گیمر ها بسازد و بیش از ۴۱ میلیون نسخه بفروشد. 
بیست و پنج سال جلوتر از دنیا
در سال ۱۹۹۵ کمپانی نینتندو دست به عملی زد که امروزه این صنعت تازه جرات دست درازی به این ایده در سر پرورانده است. زمانی که هنوز شاید مهندسین جوان اکیلیوس ریفت و HTC View بدنیا هم نیامده بودند و یا با کنسولهای نینتندو مشغول بازی بودند این کمپانی دست به عرضه یکی از بلند پروازانه ترین ایده های خود زد.هرچند که این کنسول تنها یک سال در بازار جهانی حضور داشت اما میتوان آن را منبع الهام صد درصدی واقعیت مجازی امروزی عنوان کرد. Virtual Boy نسخه پیش پا افتاده ای از دستگاه های واقعیت مجازی امروزی است که تنها یک سال پس از شروع فروشش دست از بازار کشید.
وقتی حریف از راه میرسد
سال ۱۹۹۶ نینتندو کنسول فوقالعاده Nintendo 64 را عرضه کرد اما این کنسول زیر سایهی رقیب باقی ماند. گویا دوران کارتریجها به سر آمده بود و Sony رقیب تازه نفس نینتندو کنسول خودش را با یک درایور نوری دیسک خور وارد بازار کرد. این کنسول که با آن کنترل خاص و زیبایش نوید یک کنسول عالی را میداد با عناوینی همچون:
The Legend of Zelda: Ocarina ofTime – Mario Kart 64 – Golden Eye 007 برای گیمرها خاطره سازی کرد و تنها ۳۹ میلیون واحد فروش داشت و به واسطه آن چیز که Sony یک سال قبلتر عرضه کرده بود شکستی برای نینتندو قلمداد شد.
Game boy های رنگارنگ

گیم بوی کنوسل دستی خاطره سازی است که بسیاری از گیمرها هنوز هم با فکر به گذشته خود دچار تبلور حس نوستالژی در خود میشوند و هیچگاه این کنسول زیبا را فراموش نخواهند کرد. در سال ۱۹۹۸ نینتندو از نسخه رنگی و ۸ بیتی گیم بوی تحت عنوان Game Boy Color را نمایی کرد. این کنسول مقرون به صرفه با صفحهای رنگی سالها در دستان گیمرها اسباب سرگرمی بود و نمیتوان فراموش کرد که تجربه عناوینی همچون پوکمون روی این پلتفرم چقدر لذت بخش بود. این کنسول تا مارچ سال ۲۰۰۳ چیزی بالغ بر ۱۱۸ میلیون نسخه فروش داشت.
کنسول دستی با چاشنی متفاوت
در سال ۲۰۰۱ میلادی نینتندو اقدام به عرضه اولین کنسول دستی پیشرفته خود بنام Game Boy Advance کرد. این کنسول با تمام کنسولهای دستی عرضه شده تا آن زمان فرق میکرد و انگار یک سوپر نینتندو را در قالب یک کنسول دستی در آورده بودند. تا سال ۲۰۰۵ نینتندو که بازار کنسول های دستی را داغ میدید دو نمونه دیگر از گیم بوی هارا با نام های Game Boy Advance SP و Game Boy Micro را روانه بازار کرد و از فوش آنها سود هنگفتی را نصیب این کمپانی عظیم نمود. 
کنسول ها میآیند قطعا، رقابت همچنان باقیست

SONY DSC
چیزی که بنده را بسیار به نینتندو علاقمند کرده این است که ژاپنیها با این کمپانی و دورههای مختلفش به ما درس زندگی میدهند و صرفا به فکر درآمد و فروش محصولات خود نیستند. مگر میشود این همه سرسخت بود و از میان شکست ها با افکار و ایده های ناب همیشه نوری متفاوت بر روزنهای از امید تاباند. نینتندو ثابت کرده است که همیشه دست یابی به موفقیت پذیرفتن و درس گرفتن از شکست هاست. درسال ۲۰۰۱ نینتندو Game cube را وراد بازار نمود و بازهم کمپانی Sony رو در روی او ایستاد و جام رقابت را زهراگین از Microsoft و Nintendo ربود و کنسول خود را بعنوان پرفروش ترین کنسول تاریخ تا به این لحظه ثبت کرده است. سایه پلی استیشن ۲ به حدی برسر دو کمپانی رقیب سنگینی میکرد که Game cube تنها ۲۲ میلیون واحد در بازار جهانی فروخت.
راستی، راه نجات است
سال ۲۰۰۴ نینتندو نام گیم بوی را کنار گذاشت و با یک نوآوری خلاقانه و پیچیده که تا آن زمان شبیهش را ندیده بودیم پا به میدان رقابت نهاد. Nintento DS عرضه شد و توانست با نوآوری خود و با قدرت پیش برود و در طول ۱۰ سال حدود ۱۵۴ میلیون واحد بفروشد تا دومین کنسول پرفروش دنیا باشد. اگر شما هم حتی یکی از کنسولهای نامبرده در این مقاله و تجربه استفاده از آنها را داشته باشید میدانید که این کمپانی با بازیهای خود جادو میکند، این مهم جدیتر میشود زمانی که این عناوین در قالب Nintendo DS اجرا میشود. با عرضه این کنسول نینتندو دوباره جایگاه از دست رفته خود را بدست آورد و به راحتی کنسول PSP رقیب را کنار زد.
تاریخ سازترین ها
در سال ۲۰۰۶ نینتندو همانند گذشته توانست رقابت را برنده شروع کند و برنده هم به پایان برساند. ایده های جاهطلبانه ژاپنیها باعث شده بود تا کنسولی در سال ۲۰۰۶ به بازار عرضه کنند که با وجود آن همه فاصله سخت افزاری با کنسول رقبای خود شوکران باخت را بر آنها بخوراند. Nintendo Wii آمده بود تا دنیای گیمینگ را بار دیگر دچار تحول کند و دوباره استانداردهای جدیدی را برای این صنعت ایجاد نماید. این کنسول که سرگرمی را با نحوهای جدید تعریف کرده بود قصد داشت تا با کنترل های حرکتیش گیمر هارا از روی کاناپه ها و صندلیهایشان بلند کند و خانواده را بار دیگر دور هم جمع کند. موفقیت این کنسول به حدی خوب بود که با اخلاف زیاد و فروش ۱۰۱ میلیون واحدی خود موفق شد رقبای خود را شکست دهد.

بدون عینک سه بعدی بازی کن
آخرین کنسول دستی نینتندو که تا به امروز هم فروش خود را حفظ کرده کنسول Nintendo 3DS میباشد که به شما اجازه میدهد بدون استفاده از عینک بازی هارا بصورت سه بعدی تجربه کنید و از عناوین کمپانی نینتندو نهایت لذت را ببرید. این کنسول در واقع همان Nintendo ds ارتقاع یافته است که بدون اغراق معنی کلمه سرگرمی را دوباره برای شما تعریف میکند. این کنسول در بحث فروش هم بسیار موفق بوده و تا بحال حدود ۷۵ میلیون نسخه فروش داشته است و برای بار دوم باعث شکست کنسول دستی PSP رقیب شد.
ایده ای ناب اما شکست خورده
در زمان عرضه کنسول های نسل هفتم Nintendo Wii حرفهای زیادی برای گفتن داشت اما در نسل هشتم Ninitendo Wii U نتوانست استدیو های ترد پارتی را جذب کند. رقابت در نسل هشتم به شدت برروی کیفیت بصری متمرکز شده بود و این کنسول چیزی در کالبد نداشت تا یارای رقابت با سخت افزار کنسولهای رقیب باشد. از این رو این کنسول نینتندو هم همچون Virtual Boy قبل از شکست از سوی رقیب از سوی بازار دچار شکست شد و تنها با فروش ۱۳٫۵ میلیون نسخه بفروش خود پایان داد.
ارائه یک پکیج کامل
در سال ۲۰۱۷ کمپانی نینتندو آخرین دستاورد خود را تحت عنوان Nintento Switch وارد بازار کرد. این کنسول ترکیبی از هرچیزی است که تا به امروز نینتندو دست به انتشار آن زده. در این کنسول میتوان رگه هایی از Nintendo Wii – Game Boy Color – Wii U – Nintendo DS را مشاهده نمود. این کنسول به واسطه طراحی بسیار خلاقانه خود قابلیت استفاده به هردو صورت سیار و خانگی را دارد و حالا گیمر های میتوانند در هر زمانی که اراده کنند با کنسول محبوبشان به بازی مورد علاقه خود بپردازند.


این کنسول علاوه بر انحصاریهای فوقالعاده نینتندو بشدت از سوی استدیو های ترد پارتی مورد توجه واقع شده و تا به امروز بازی های زیادی از کمپانی هایی چون بتسدا، CDPR و … برایش منتشر گردیده است. نسخه لایت این کنسول نیز تحت عنوان Nintendo Switch Lite هم در سال ۲۰۱۹ به بازار جهانی عرضه شد و در قالبی کوچکتر و تنها به عنوان یک کنسول دستی تحت توسعه قرار گرفت، هرچند که عالی بنظر میرسد اما عدم پشتیبانی از بعضی بازی ها و صد البته عدم توانایی وصل شدن به نمایشگر بزرگترین ایرادهای این کنسول مقرون بصرفه هستند.
این روزها که در حال نزدیک شدن به نسل نهم هستیم این را میدانیم که نینتندو در حال توسعه یک سوئیچ جدید است تا همگان را با این کنسول جدید همانند همیشه شگفت زده کند.
آخرین دیدگاه ها